Hem > världsligt > Påskfunderingar

Påskfunderingar

paskagg2 Så här i påsktider hälsar vi ett ”glad påsk” till folk vi möter och skiljs ifrån. Men varför säger vi egentligen ”glad  påsk”?  För den kristne kanske glädjen ligger i firandet av Jesu uppståndelse. Men för oss andra då? Vad firar vi  egentligen? Ledigheten i sig, att våren är kommen eller chansen att på vikingavis ohämmat vräka i oss godsaker i  några dagar? 

 I Svenska Dagbladets nätupplag kan man läsa att chokladen i ditt påskägg kan komma från odlingar där barn  arbetar under tvång bland livsfarliga kemikalier. En annan nyhet som florerat innan påsk är att butikskedjorna  Åhléns och Lagerhaus inte säljer påskfjädrar i år, då deras ordinarie leverantörer inte kunnat garantera att de inte plockats från levande fåglar. Att barn och djur har det dåligt för att tillfredsställa vårt firande, är inget man blir glad av.

Visst finns det mycket att vara glad över – inte bara under påsken. Att leva, ha hälsa och en familj och tak över huvudet är några saker jag gläder mig över. Att leva i en demokrati och välfärdsstat med tillgång till rent vatten, skola, vård samt mänskliga fri- och rättigheter, är en annan. (Listan kan göras lång.) Är det något som ska firas så är det väl det. Eller något annat bra. Eller om man vill inta en liten annan attityd: it could be worse – you could be dead, (som min kära svärmor brukar säga ibland för att gaska upp sig). Utifrån detta tänk: fira allt som är värt att fira. Jordelivet är för kort för att inte göra det.

Vad du än firar i påsk: ha en riktigt trevlig helg!

Annonser
Kategorier:världsligt Taggar:
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: