Hem > familjeliv, världsligt > Hell Cesar

Hell Cesar

Måndag kl.20.00 är min stund framför TV:n. Det vet familjen. Då får man inte störa men gärna vara med och njuta av Cesar Millan, hundviskarens, klokheter på TV4+. Funkar inte bara när det gäller fyrbenta – jag lovar.

Programmet försöker lära amerikanska hundägare att vara lugna och bestämda flockledare som med tydliga regler, daglig motion och uppfostran når både harmoniska liv och hundar. Hundviskarepisoderna visar mellan två och tre fall där Cesar rycker ut för att ta itu med problemjyckar som har alltifrån fobier till att de attackerar både sina ägare och andra djur eller människor. Oftast visar det sig att det egentligen är hundägarens beteende som är problemet och inte hunden.

Cesar pratar mycket om harmoni, att tänka positivt och möta sina egna rädslor, visa respekt, vara lyhörd och om att försöka ha rätt typ av energi. Själv omger han sig med närmare fyrtio hundar (egna/omhändertagna och andras) som han powerwalkar, arbetar med, utfodrar osv. Det är helt otroligt att se detta gäng lyckliga vovvar. Inga slagsmål, what so ever, trots att de vistas fritt med varandra på hans Dog Psychology Center.

Den livsfilosofi Cesar lever efter är absolut möjlig att ta till sig som varande mänsklig flockledare (läs: förälder). Att vara en bra ledare och förebild är svårt, tycker jag. Gapet mellan de ideal man har om att vara en bra förälder och hur det fungerar i vardagen, blir stort. För att lyckas krävs en strategi samt en stor portion närvaro, självreflektion och mod att faktiskt genomföra och hålla fast vid saker som inte alltid är populära. Man ger lätt efter för att man helt enkelt inte orkar efter arbetsdagens slut eller inte klarar av den yngre generationens gnäll och klagan.

Hur som helst tycker jag att det är inspirerande och stärkande att titta på hundviskaren. Därför tipsar jag gärna fler, även icke-hundägare, om detta program. Vi med ADHD kan särskilt ta till oss knepet att trötta ut vår hyperaktiva hjärna med en rejäl motionsrunda innan vi ger oss på dagens alla övningar och uppgifter.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: