Hem > media, reklam, världsligt > Grisens nya ansikte

Grisens nya ansikte

grisarSvininfluensan är på allas läppar. (Ursäkta uttrycket.) Medierna hårdbevakar och sprider samtidigt oro. Åtta konstaterade dödsfall i världen hittills. Bilden av den renliga, lyckliga och välmående grisen, som bland annat Lantbrukarnas riksförbund, svinuppfödare m.fl jobbat med, riskerar att suddas ut och ersätts av associationer om ett smittospridande, farligt djur. Vilket det faktiskt inte är. Det nya influensaviruset har sitt ursprung, precis som andra innan det, från djuren. Men det är inte så att det just nu finns sjuka grisbesättningar som smittar oss människor. Viruset har muterat om och om igen.

Just nu marknadsför IKANO-banken sin sparandeform och pratar där mycket gris. T.ex ”Spargris söker husse”  och bild på äkta söt kulting som förväntas väcka varma, goda känslor (eller grisekno kanske man ska säga, då banken är småländsk). Kampanjannoser har synts i de stora dagstidningarna Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Detta får mig att tänka på när det smittosamma sarsviruset, som angriper luftvägarna, härjade i Asien och turistorganisationen i Hongkong lyckades pricka in sin reklamslogan: ”Hongkong will take your breath away”, under precis denna tid. Lite olyckligt för IKANO och andra som tycker grisar är söta. Intressant att se hur IKANO-bankens reklam påverkas av influensan i medierna.

En notis jag snubblade över när jag läste en av morgontidningarna häromdagen, är att ortodoxa grupper i Israel tagit avstånd från att kalla den nya influensasorten för svininfluensa, eftersom man vill undvika att ta ordet svin i sin mun då det inte är koscher. Där kallas den istället mexicoinfluensan – uppkallad på samma sätt som andra influensor i historien: spanska sjukan, asiaten, Honkong osv, utifrån var sjukdomen först startat. 

I skrivandets stund upptäcker jag att myndigheterna (och WHO?) nu hellre vill tala om ”den nya influensan” och inte svininfluensan. Vad ska nästa influensa heta undrar man. Den ännu nyare influensan? Jag tror att svininfluensan som begrepp redan etsats sig fast hos både media och folk. Visst är det lite läskigt med nya virus som gör människor svårt sjuka. Men man får ha lite is i magen och inte dras med av den allmänna paniken. Var det inte så förra gången, då fågelinfluensan var på tapeten? Medierna ropade ”vargen kommer”, utan att vargen kom.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: