Hem > funktionshinder, leva med adhd > Viktigt med förebilder som har ADHD

Viktigt med förebilder som har ADHD

imagesJag har ofta identifierat mig med Tove Janssons lilla My, även om jag blott är en blek kopia av sagooriginalet. Speciellt när jag var yngre och egentligen en ganska rädd och orolig liten tjej, med många påbud och förbud haglande över axlarna, som gärna ville göra rätt. Lilla My blev nästan lite av en förebild för mig. Upprorisk, självständig, modig, uppkäftig, frän och gränslös. En som inte stryker medhårs, är rakt på sak och säger som det är. Det senare tycker jag fortfarande är viktiga egenskaper. Det har gjort att jag hyser stor beundran för personer och yrkesmän som journalisten Maciej Zaremba samt advokaten och tidigare JÄMO Claes Borgström.

När man växer upp är förebilder viktiga. Det är de också när man skaffat ett yrke, blir förälder osv. Personer att beundra för deras speciella yrkesskicklighet, uthållighet, karaktärsegenskaper, empati, åsikter, förnuft, livsstil, pedagogik, generositet osv. Nu som ”nybliven” ADHD-person, blir detta med förebilder ännu viktigare. Man behöver hitta människor av kött och blod som visar att det går trots de svårigheter som vårt funktionshinder ger. Speciellt i situationer när man är på väg att plocka ner skylten, stänga för dagen och bädda ner sig under täcket. Försöker just nu hitta dem.

Damptanterna på nätet brukar ofta plussa personer som Anna Kettner, socialdemokratisk landstingspolitiker i Stockholm. Har man ADHD som bl.a innebär låg stresströskel, dåligt arbetsminne och svårighet att prioritera, måste det vara extra krångligt att klara av förtroendeuppdrag av den digniteten. Andra som verkar klara av kombinera sitt funktionshinder med intressanta yrken är Annika Sundbaum-Melin, journalist och författare (Singel i Sumpan) liksom Gunilla Brattberg, författare (Guide i helvetet), läkare, forskare och professor vid Lunds Universitet som (om jag förstått saken rätt) dessutom har Aspergers syndrom.

Har ni några andra förslag?

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: