Hem > hjärnan och minnet, leva med adhd > Översvämmad hjärna? Javisst

Översvämmad hjärna? Javisst

default.aspMisslyckas du med att många bollar i luften samtidigt, sviker minnet och känner du dig otillräcklig? Lugn du är inte ensam. Och det behöver inte betyda – att du som jag – har ADHD.  Du kanske snarare har en översvämmad hjärna. Vår simultankapacitet är som bekant inte hur stor som helst och informationsflödet runt om oss blir allt större och mer påträngande. Har man ADHD märker man det här mycket tydligare än andra. För vår hjärna kan ju inte värja oss från de distraktioner som en vanlig hjärna kan.

Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Stockholm Brain Institute på Karolinska institutet, har skrivit en bok som heter: Den översvämmande hjärnan. Den försöker jag läsa just nu och den rekommenderar jag gärna. Torkel forskar om hur hjärnan hanterar uppmärksamhet och arbetsminne. Och kanske speciellt barn med ADHD, strokepatienter m.fl. Han har kommit fram till att arbetsminnet faktiskt går att träna upp. Spännande och förhoppningsvis kan vi med neuropsykiatriska funktionsstörningar som ADHD ha nytta av hans forskning även framöver.

I boken tar han upp ämnen som koncentrationssvårigheter, arbetsminnesproblematiken och ADHD. Han pratar också om lösningarna. T.ex arbetsminnesträning, medicinering som riktar in sig på att påverka dopaminreceptorerna och strategier att hantera barn med ADHD. Han nämner bl.a utbildningsprogrammet COPE (Community Parent Education Program) och Teach ADHD.

Under Hjärnans dag 2008 höll Torkel Klingberg ett föredrag med liknande innehåll som i boken. Filmer från detta tillfälle har lagts ut på Youtube. Här är den första av flera avsnitt.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: