Hem > hjälpmedel, leva med adhd > Mobilen smart hjälpmedel vid ADHD

Mobilen smart hjälpmedel vid ADHD

mobil1Hittade idag en blogg som tillhör Annika som arbetar som specialpedagog och it-pedagog för Elevhälsan och Mediacenter i Umeå. Hennes bloggdevis är: ”En blogg om alternativa verktyg genom mina ögon…”.

Ett av Annikas senaste inlägg riktar sig speciellt till oss med det neuropsykiatriska funktionshindret ADHD. Hon tipsar om att man genom programvaran Goosync kan synkronisera Google Calender så att man får påminnelser i mobiltelefonen. Bra v? Programmet kostar pengar så klart. En vanligmobiltelefon är ju väldigt diskret som hjälpmedel. Man behöver inte skylta med sitt funktionshinder vare sig man är barn eller vuxen.

Väldigt mycket dyrare är Comais kognitiva hjälpmedel Memo Comai som också är mobiltelefons- och internetbaserad. Den ger användaren påminnelse-, planerings- och uppmärksamhetsstöd. Programvaran Memo Comai kan skrivas ut av en arbetsterapeut som har förskrivningsrätt vad gäller kongnitiva hjälpmedel. Då kostar det inget för den som behöver stödet. Jag går själv och hoppas på att kunna få en sådan.

Annika tipsar också lärare hur man kan använda mobilen som ett stöd och hjälpmedel i skolan. Läs också artikeln om mobilen som hjälpmedel med programvaran MemoComai i tidningen Föräldrakraft.

Mer om hjälpmedel kan du läsa på t.ex Funkaportalen eller hos Hjälpmedelsinstitutet.

Föreningen för kognitivt stöd har också en del tips.

Annonser
 1. 21 oktober 2009 kl. 22:16

  Vi har använt goosync i ett är nu för vår son. Kan bara instämma i att det är ett bra verktyg. en annan bra sak med google calendar är att du kan få sms med påminnelser.

 2. Annika Davidsson
  02 oktober 2011 kl. 22:27

  Annika själv här.. vill bara säga att google calender är gratis att synka till mobilen 🙂

 3. Tomas nilsson
  04 juni 2012 kl. 21:54

  Har verkligen försökt med mobilen men jag blir så frustrerad när det ringer eller avger vibration. Vet ej hur många telefoner som åkt i golvet.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: