Hem > leva med adhd > Socialt kurage – vad är det?

Socialt kurage – vad är det?

klassrumEmellanåt besöker jag Jojo Falks blogg/hemsida. Hon är frilansande illustratör och jobbar bland andra för välkända barn- och ungdomstidningen Kamratposten och SKTF.s tidning Social Qrage, om socialt arbete. Jag gillar verkligen Jojos stil och den funkar väldigt bra ihop med de texter hon illustrerar. Bilderna gör det de ska: lyfter texten och innehållet.

Tidningen Social Qrage kände jag faktiskt inte till innan. Upplägget verkar spännande. I varje nummer av tidningen presenteras ett etiskt dilemma med koppling till socialtjänstens och omsorgens verksamhet.  Ett av de dilemman som presenterats är brukaren Hasse som röker så att ingen vill gå dit eftersom hela lägenheten stinker och han envisas med att röka under besöken. I dilemmat funderar enhetschefen på om personalen verkligen ska behöva gå dit. Ganska kul att läsa folks svar och lösningar på problemet. Vad som är ett dilemma för en är det inte för en annan – den saken är klar.

Det här är första gången jag stöter på begreppet socialkurage. Vad betyder det egentligen att ha socialt kurage, undrar jag? Social kompetens fattar jag innebörden av. (Något som många ADHD-personer och andra med neuropsykiatriska funktionshinder har problem med). Nu för tiden brukar social kompetens (dvs förmåga att vara smidig, bemöta och fungera ihop med andra) mätas och testas och har fått förkortningen SQ (ungefär som IQ står för intelligenskvot och EQ för emotionell intelligenskvot – förmåga att ha, förstå och uttrycka känslor. Bl.a empati.)

Socialt patos har jag också hört talas om  – att ha en stark övertygelse om att vi i samhället ska bry oss om och ta hand om varandra. Civilkurage är också ett välanvänt begrepp: att stå för sin mening eller handla i enlighet med sin övertygelse även när det innebär ett personligt risktagande. Att ha kurage handlar ju om att ha råg i ryggen.

Det verkar som om begreppet socialkurage uppstått ur alla de här begreppen och betyder någon slags socialt mod. Helt enkelt att vara vardagsmodig i sociala sammanhang. Att inte bara stryka medhårs utan säga ifrån, även om det inte alltid är så populärt. Eller?

Om du vill läsa mer om social kompetens ur ett ADHD-perspektiv, så har FrkF har skrivit ner en hel del intressanta funderingar kring det.  Det kan du läsa om här och här.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: