Hem > Grattis! > Grattis Eva och Tuulikki

Grattis Eva och Tuulikki

prastStockholms nya biskop Eva Brunne och Tuulikki Koivunen, också nybliven biskop fast för Härnösands stift, vigde sig igår. Prästvigde gjorde ärkebiskop Anders Wejryd. Härligt är att inte bara kvinnliga präster får prästviga sig utan att alla som vill kan få gifta sig kyrkligt – även enkönade par. Detta är en oerhört viktig symbolhandling för dem som kämpat för kvinnliga präster (tycker jag fast nyligen gått ur kyrkan). Ännu något steg mot likhet inför lagen.

Annonser
Kategorier:Grattis! Taggar:,
 1. genrep
  10 november 2009 kl. 14:12

  Annorlunda:
  Det här med att om man ska ha rätt att handla utifrån sin religiösa övertygelse eller inte är ett dilemma. Jag kan ha förståelse för att man vill ha den rätten. Vi har religionsfrihet (det är helt rätt) och den är en mänsklig rättighet. Men ibland kan den enes rättigheter och frihet kränka någon annan. Samtidigt som vi lever i ett samhälle med regler och lagar som måste gälla alla. Var vore vi annars?

  Jag har dessutom uppfattat det som att de präster i Svenska kyrkan som inte vill viga homosexuella, inte ska behöva. Undrar hur det resoneras med att jobba med kvinnliga präster om det är mot ens övertygelse? Svenska kyrkan är ju en arbetsgivare precis som andra, som inte kan diskriminera en medarbetare på någons annans bekostnad. Det är alltså inte så enkelt, som att vi kan lämna Svenska kyrkans göranden och låtande därhän, att hanteras efter eget huvud.

  Ett annat exempel nyligen på när samhället har svårt att hantera människors rätt att leva och handla enligt sin övertygelse, är fallet med barnskötaren Alia Khalifa som ville bära niqab (dvs vara heltäckt) på förskolan.

  Radions p1 och programmet Människor och tro har under lång tid satt fokus hur religionsfrihetens gränser utmanas. Jätte spännande, tycker jag.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: