Hem > dagspress, leva med adhd > Fy Försäkringskassan

Fy Försäkringskassan

Man slutar att förundras. Ett av de senaste uppmärksammade besluten som Försäkringskassan gör, med hänvisning till de nya sjukreglerna, är att dra in sjukpenningen för Sofie Karlsson eftersom hon inte skrivit in sig på Arbetsförmedlingen tillräckligt snabbt efter sin lille cancersjuke sons dödsfall. Detta skriver både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter om idag. Hon orkade helt enkelt inte släpa sig dit, utan var bedrövad och lamslagen av sorg – vilket var och en av oss kan förstå. Detta tar inte Försäkringskassan hänsyn till. Regler är regler. Sofie var vid sonens bortgång föräldraledig och sjukskriven. Hon överklagade Försäkringskassans beslut till Länsrätten och fick rätt. Bra att hon orkade göra det, tycker jag. Hoppas fler följer hennes exempel. Länsrätten tyckte att det var aktuellt och rimligt att göra ett undantag från kravet  att en försäkrad som är arbetslös, omedelbart ska anmäla sig som arbetsökande hos Arbetsförmedlingen, i ett fall som detta.

Där slutar inte historien, tyvärr. Vad gör Försäkringskassan nu, tror ni? Gissa tre gånger (inte så svårt med tanke på de tidningsrubriker vi sett senaste tiden). Överklagar beslutet till Kammarrätten, så klart. Och där ligger ärendet nu. Jag ryser och tänker på stackars Sofie. Här kan man faktiskt snacka om att en myndighet sparkar på en som ligger. Vad vill Försäkringskassan egentligen? Det enda goda som kan komma ut av detta är om Kammarrätten går på samma linje som Länsrätten. Då blir domen prejudicerande och ger Försäkringskassan riktlinjer för hur de ska agera i fortsättningen. Och det verkar vara upp till oss enskilda att vara de som strider mot Försäkringskassan för att på så sätt ta reda på vad som gäller, då de riktlinjer som regeringen gett tydligen är så himla suddiga vad gäller undantagen från reglerna. (Eller kan de möjligtvis vara så att kassan obstruerar?) Tyvärr kostar det på. Ja, inte för handläggarna. Men för de försäkrade som drabbas. Man ska ha ork och vara frisk för att vara sjuk.

Aftonbladet har följt Sofie Karlsson, hennes sambo Peter och lille sonen Victor under den tid han låg på sjukhuset och kämpade mot sin cancer.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: