Hem > leva med adhd, världsligt > Genrep summerar 2009

Genrep summerar 2009

Så var det dags att lägga år 2009 till handlingarna. Mycket har hänt på det personliga planet, men jag orkar inte riktigt göra en djuplodad analys av detta år. Texterna i bloggen får tala för sig själva. (Har ju haft lite funderingar om året som gått i ett tidigare inlägg.) Däremot kan man ju försöka sig på att summera 2009 så där lite allmänt. Vad var det som hände egentligen och vad minns man mest? Vill förvarna om att allt som har med sport att göra saknas. Är totalt ointresserad av sport, nämligen. Här är i alla fall 2009, som jag minns det i ett urval. Gott nytt år!

Årets händelse: Barack Obamas installation i Vita huset – den förste afrikanamerikanske presidenten i USA. En i sanning historisk händelse. Tänk att det ska ta så´n tid att förändra världen.

Årets fiasko: klimatmötet i Köpenhamn. Reinfeldt förklarar: ”Det är så här vår värld ser ut.”

Årets svindlare: Bernhard Madoff som legat bakom ett gigantiskt pyramidspel som omsatt totalt 21,2 miljarder dollar dvs 147 miljarder kronor. I somras dömdes han till 150 år i fängelse.

Årets pinsammaste: dåvarande landshövdingen på Gotland, Marianne Samuelsson, som på hemlig bandupptagning uppmanar länsstyrelsens handläggare att specialbehandla näringsidkare som är viktiga för regionen. Hon får foten och blir generaldirektör istället.

Årets fånigaste: Laholms kommundirektör Kristiina Kosunen Eriksson som köpte 60 stycken hattar för 18 000 kronor ur kommunens skattefinansierade budget, för att få kommunens chefer att tänka mer kreativt. Undrar just vad de tyckte om det?

Årets politiker: Kristina Axén Olin (M) som hoppat av politiken

Årets myndighet: Försäkringskassan. Jag är ironisk nu. Tror att alla förstår vad jag tänker på. Denna myndighets förtroendekapital måtte vara mycket lågt hos det svenska folket.

Årets generösaste: Wanja Lundby Wedin, LO:s ordförande, som var med och beviljade AMF:s vd Christer Elmhagen en rekordstor pension samtidigt som pensionärer anslutna till AMF-pension fick försämrade ersättningsvillkor. Hon tager från den ene och hon giver åt den andre.

Årets dumbom: Gert Åkesson, rektor på Sundsgymnasiet i Vellinge, som i ett kåseri i lokaltidningen raljerar över Asberger, DAMP, ADHD, anorexi och dyslexi som ett slags uppfunna diagnoser man inte behöver ta på allvar.

Årets bluff: Anna Odell spelar psykiskt sjuk som en del av ett examensarbete på Konstfack – ett försök att sätta fokus på psykvårdens tillkortakommanden. Många kliar sig i huvudet och undrar är detta konst och är denna konstform en del av den skattefinansierade utbildning Konstfack ska bedriva?

Årets krock: Två gotlandsfärjor krockar vid inloppet till Nynäshamn under resandets högsäsong. Flera skadas och väntetiderna blir långa. Krocken utreds fortfarande av Haverikommissionen.

Årets hjälte: piloten Chesley Sullenberger som nödlandar ett amerikanskt inrikesplan på Hudsonfloden i New York sedan två av planets motorer slutat fungera.

Årets talang: Susan Boyle i Britain’s got talent. Snacka om att bli stjärna över en natt.

Årets mest omtalade: utan tvekan Anna Anka som säger sig vilja vara en förebild för svenska kvinnor. På god andra plats nu på slutet: Tiger Woods. Vad är det som gör att vi bryr oss?

Årets roligaste: Anna Blomberg som parodierar svenska Hollywoodfruarna i dokuserien på TV3. Bl.a Anna Anka. Hon är också himla bra på att härma våra svenska kvinnliga politiker.

Årets besvikelse: den sista Potter-filmen: Harry Potter och halvblodsprinsen.

Årets sommarpratare: Ann Heberlein som denna gång hyllade den mediokra vardagen – i motsats till kaos, hypomani och avgrundsångest.

Årets radioprogram: utan tvekan Kaliber på P1, som i år bl.a granskat Sverige Demokraterna, det privata behandlingshemmet Hallandshem som kränker intagna, handlingsförlamade vårdare som låter självmordshängd hänga i kvar i häktet utan att kolla vitala livstecken och hur Amandine som lider av flera neuropsykiatriska funktionshinder får kämpa för att få den vård hon har rätt till.

Årets TV-program: Kysst av spriten.

Årets TV-program för barn: Häxan surtant.

Årets mest överskattade: pandemivarningarna för svininfluensa.

Årets konspirationteori: läkemedelsindustrin och svininfluensavaccinet.

Årets skandal 1: genom TV-journalisten Hannes Råstams granskning av den för seriemord fällde Tomas Quicks fall, visar det sig att det finns omständigheter i polisutredningen som starkt ifrågasätter Quicks skuld i flera av fallen. Han har beviljats resning i ett fall. En rättsskandal under uppsegling?

Årets skandal 2: avslöjandet om vanvård bland svenska grisbönder och speciellt hos Lars Hultström, ordförande för Swedish Meat samt styrelseledamot vid HK Scan och Svenska Djurhälsovården.

Årets ”jasså-nyhet”: Prinsessan Viktoria förlovar sig.

Årets mest omtalade dödsfall: Michael Jackson, också kallad kungen av pop, som lämnar efter sig odödliga hits, massor av sörjande fans, tre mindreåriga barn och en massa skulder.

Årets mest uppmärksammade brott: helikopterrånet av värdedepån i Västberga.

Årets produkt: spik/Yantramattan. Mirakel eller fejk?

PS: passar på att länka till Nattens bibliotek som lagt upp en så bra filmlänk. Det är en av Apple-grundarna Steve Jobs som håller ett intressant tal. Det ansluter till att vi så här vid årets slut vi gärna tänker på livet och döden, vart vi är på väg, vad vi vill med våra liv osv. Besök gärna också Trollhare som gjort sin sammanfattning av 2009 och vill utse 2010 till det internationella året för neurologisk mångfald :).

Annonser
  1. 31 december 2009 kl. 15:26

    🙂 Tack för länkkärlek!

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: