Hem > konsumtion, leva med adhd > Drabbad av mental klåda

Drabbad av mental klåda

Det finns mycket att bli ilsken över här i världen. Just nu har jag mer mental klåda än på länge. Min ADHD-medicin hjälper knappt alls när det gäller det här. Går igång otroligt lätt och irriterar mig storligen på allt och inget. För att inte tala om tålamodet: det tryter.

Är just nu förbannad på allt ifrån läsplattor och fruimport till köttklister. Och det är ju faktiskt är relevant att bli förbenad på den här typen av fenomen (inte bara ADHD-ilska). Ta läsplattor t.ex: varför hitta på en till onödig energislukande pryl (både i tillverkning och användning), av material som är svåråtervunnet? Skulle vi inte tänka klimatsmart och dra ner på energiförbrukningen? Förstår överhuvudtaget inte varför läsplattor skulle fylla ett behov. Vad är det för fel på böcker och tidningar? Lurade igen att konsumera.

Fenomenet fruimport upprör mig också jättemycket. Alltså män (svenska medborgare) som gång på gång tar sig en utländsk fru som utnyttjas och utsätts för våld och sedan dumpas om hon inte håller måttet och uppför sig som förväntat. Visst har vi förstått att det förekommit, men kanske inte i att det varit så systematisk och omfattande. Många av dessa kvinnor  får aldrig veta att deras nya svenske man misshandlat och/eller importerat fruar på löpande band. Migrationsverket har bevakat fenomenet under en längre tid och vill göra något åt situationen. Här kan du läsa ett utdrag ur kvinnojourernas beskrivningar i några fall. Och här kan du läsa mer om fenomenet i Svenska Dagbladet.

Annat dystert i tillvaron, som inte bara framkallar ilska utan också bedrövar (precis som fruimporten), är sexhärvan kring den häktade tidigare polischefen, som bara växer. Allt fler kvinnor kontaktar polisen och berättar att de utsatts för sexuella övergrepp av honom – en tidigare välkänd jämlikhetsprofil på Polishögskolan. Hur jag än försöker kan jag inte förstå det här. Hur kan man leva ett sådant dubbelliv och speciellt med ett sådant trovärdighetskrävande yrke? Bara ett jobb?

Och så har vi det här med köttklistret. Bara ordet får det att vända sig i magen. Det handlar om enzymet trombin (som utvinns ur ko- och grisblod) med vars hjälp man kan binda samman mindre köttbitar till en större, t.ex i pålägg eller när mindre delar av fläskfilé sätts ihop till något som ser ut som en hel filé. Matfusk helt enkelt.  EU:s vetenskapliga kommitté för livsmedelssäkerhet har bedömt att trombin troligtvis inte behöver innebära någon hälsorisk för människor. Det är så dj-a sorgligt alltihop. Sverige har röstat ja till användningen av köttklister i maten i EU. Gör som jag: stöd Mats-Erics Nilssons upprop mot köttklistret du med (ni vet han som skrivit böckerna Den hemlige kocken – Sanningen om fusket med maten på din  tallrik och Äkta vara – guiden till oförfalskad mat).

Några saker att glädjas åt mitt i allt detta: all den härliga snön och att ljuset är på väg att återvända.

Annonser
 1. 13 februari 2010 kl. 15:22

  Europaparlamentariker Jens Holm (V) kritiserar köttklistret på mediekritiska tjänsten Second Opinion, och riktar skarp kritik mot hur medierna har hanterat frågan . Gå gärna in och kommentera där!

 2. 13 februari 2010 kl. 15:27

  Second opinion: välkommen hit. Det där får du nog lov att utveckla. På vilket sätt skulle medierna hanterat köttklisterfrågan på ett felaktigt sätt?

 3. 13 februari 2010 kl. 15:32

  Jens Holm anser det, kommentera gärna på hans debattinlägg om du har annan åsikt.

  • 14 februari 2010 kl. 9:49

   Aha. Du är inte intresserad av att debattera själv, utan vill bara göra reklam.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: