Hem > leva med adhd, psykisk sjukdom > Nu lanseras Hjärnkoll – kampanjen som ska ändra attityder till psykisk ohälsa

Nu lanseras Hjärnkoll – kampanjen som ska ändra attityder till psykisk ohälsa

Nu kan vi se resultatet av Handisams attitydprojekt, under ledning av projektledaren Rickard Bracken. Nämligen kampanjen Hjärnkoll. Den ska slå hål på myterna om psykiskt ohälsa och neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD, Aspergers syndrom m.fl. (Berättade om detta i ett tidigare inlägg som handlade om psykisk ohälsa.) Dvs att vi inte är farliga, galna, dumma i huvudet, inte kan jobba osv. Bra att frågan lyfts och toppen att så många attitydambassadörer ställer upp och kliver ur garderoben, för att berätta om sin egen erfarenhet av psykisk ohälsa. (Några av dem hittar ni här.)

Kampanjen drivs av Handisam i samarbete med Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH). Satsningen sker på regeringens begäran och pågår under 2010 och 2011. Liknande kampanjer görs i Storbrittannien som kör sin Time to Change och Norge med bl.a Venn no.1 (med målgruppen unga).

Såg en kort kampanjreklamfilm fladdra förbi på TV:n igår kväll – tyvärr inget som imponerade. Gäsp. Otydligt och lamt. Inget som får någon att haja till och tänka: ”usch då, jag har fördomar” eller ”tänk, det trodde jag”.  Ser med spänning fram emot resten av kampanjen – den behövs. Skulle vara skönt att få uppleva att stigmatiseringen kring psykisk sjukdom eller psykiska funktionshinder försvann.

Reklamfilmen kan ses på kampanjesiten. Där kan man också dela med sig av sina egna erfarenheter. Vad tycker du?

Annonser
 1. 22 maj 2010 kl. 19:51

  Sorry ..har tillagt text till dig. hoppas det blev ockej, annars tar jag bort inlägget. inte meningen att det skulle bli så.

  • 23 maj 2010 kl. 11:27

   christin: du är inte den enda som inte förstått detta med upphovsrätt och hur man källhänvisar. Det vill säga använder andras texter. Du kan inte ta rubriken och texten rakt av och använda ”som din egen”. Du kan citera, dvs t.ex skriva: Det här inlägget hittade jag i Genreps blogg som jag tycker är intressant (eller vad det nu är som gör att du väljer att plocka fram det). Du kan citera en bit av texten, och sätta det inom citat-tecken (ett i början och ett i slutet av stycket du kopierat). Men inte ta hela inlägget och rubriken. Självklart ska du också lägga en länk någonstans, så att den som läser kan återhitta originalet (dvs var du hämtade texten ifrån). Tanken är ju att du ska skriva dina egna inlägg med egen rubrik och text som innehåller tankar och tyck kring olika saker.

   Regel nummer 1 är att alltid fråga den som skapat något, om man får återanvända materialet. Här kan du läsa en enkel beskrivning av vad upphovsrätt är.

 2. Mia
  22 maj 2010 kl. 22:16

  Tack för alla tips och kommenterer på min blogg. Ska fråga Viggo om det du sa:-) Kram

  • 23 maj 2010 kl. 11:32

   Mia: det var så lite så. Som barn lever man i nuet och kanske inte riktigt har kläm på utvecklingen oavsett bra eller dålig. Man kan behöva hjälp med analysen. För det är viktigt hur Viggo upplever medicineringen också – inte bara ni som är vuxna och står utanför. Han är van att ha det som han har det inne i knoppen och kroppen och har redan egna strategier för att klara av kaoset inombords. Det är ”normaltillståndet” för honom. Och nu förändras det här.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: