Hem > leva med adhd > Med sinnen känsliga för allt

Med sinnen känsliga för allt

Är inne i en dålig period. Försöker göra detta jag gjort så bra under många år: bygga barriärer, hinder, slå lock för öronen och promenera vidare. Faktum är att förmågan att stänga ute allt som vill in, är en form av överlevnadsförmåga för en person med neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD, aspergers m.fl. Och vi har alla hittat på olika sätt (vanligast är alkohol, droger, olika typer av livsåskådningar, sekter osv).

Som barn var jag fruktansvärt känslig för många saker (och jag pratar inte om allergi nu). Musik, tonarter, färger, nyanser, känslor, beröring, rörelser, skådespel, dans, pantomin osv. För att inte nämna allt som händer genom det sociala spelet, språket och mellan raderna. Jag saknar verkligen den starka känsla jag kunde ha för olika saker som barn och tonåring. Frenesi, patos, platonisk förälskelse, förtrollning i stunden. Det kan vara härligt att upplösas i musik, balett, ord och känslor, men det är väldigt krävande att processa allt det som ni andra inte uppfattar – utan era hjärnor bestämmer er för att ignorera (för att de inte ”tillför” något). Man blir utmattad och tvungen att hitta vägar att stänga av. För kanalerna in är så många känselspröten alltid på helspänn. Alltid för mycket – aldrig för lite. Dessutom innebar min speciella känslighet ofta att jag drabbades av någon sorts ångest eller skuldkänslor. Ville väga allt som jag tog emot på olika våglängder på guldvåg och hade otroligt dåligt självförtroende – fast det märktes faktiskt inte.

Nu, trots att min mottagarfrekvens är uppkopplad, är den mera avtrubbad. Den är både på och av. Jag har som vuxen försökt lära mig att stänga av de spontana impulserna – man gör inte som man känner för att göra. Att handla och dras med i känslorna är härligt, men fungerar bara för stunden. Jag måste försöka stänga av för att orka – för även om jag äter ADHD-medicin kan den inte skydda mig mot allt (på gott och ont). Fast ibland saknar jag den fullfjädrade frihet ADHD:ns impulsivitet och stora kreativitet ger. Men inte de trista konsekvenserna.

Som barn gillade jag Barbro Hörbergs texter. Därför bjuder jag er på: Ögon känsliga för grönt. Speciellt tillägnad Lina, Birgitta och Carola.

Annonser
 1. 26 maj 2010 kl. 21:41

  Det låter oroväckande. Kommer semestern att ge dig den vila du så väl behöver?

  Barbro Hörberg var underbar! Tack för att du lät mig ta del av henne. Monica Z är också fantastisk.

  PS (Det finns ingen ironi i kommentaren.)

 2. 26 maj 2010 kl. 21:47

  La vie et moi: det hoppas jag verkligen (angående semester). Älskar MZ. Skickar mer njutning här. Denna gång Olle Adolfsson: Trubbel med MZ – en favorit sedan barnsben. Är nog i moll (musikmässigt). Gillar också en annan MZ-klassiker: Visa från Utanmyra, men i ny tappning. Härligt med kontrasten som Jaquee tillför.

 3. Mia
  26 maj 2010 kl. 21:59

  Oj, det du skrev passar faktiskt in på mig också som barn, fast utan impulsiviteten. Jag var oerhört känslig för intryck och ljud och speciellt andras känslor. På den fronten är Viggo och jag väldigt lika, fast hans känslighet rör inte andras känsloliv. Svårt att förklara, men jag förstår exakt vad du menar även om jag inte har adhd. Jag ”flydde” in i böcker och film när jag hade det jobbigt som barn, gör väl det ibland nu också.
  Vad jobbigt du verkar ha det nu! Hoppas det lättar något efter semestern.
  Kram

  • 26 maj 2010 kl. 22:08

   Mia: Klart ni liknar varann – ni är ju släkt. När det gäller mig ordnar det sig nog, med tiden. Jag är egentligen en stark och envis person. Skulle gärna vilja träffa barn/lite äldre barn och prata om ADHD – eller snarare bekräfta upplevelser (om du fattar vad jag menar). Men yngre barn är känsliga och kanske inte kan tillgodogöra sig ADHD-funderingar. De bara är och det är faktiskt befriande (även om föräldrar inte alltid upplever det så i all planering och vardag som ska funka).

 4. 27 maj 2010 kl. 8:36

  Kram

  Stor

 5. 13 juni 2010 kl. 20:54

  mmmm…. som vanligt…behöver inte säga så mycket mer. Du skriver mina ord, mina tankar, mina känslor och mina upplevelser.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: