Hem > leva med adhd, psykisk sjukdom > Psykisk ohälsa ämne på Almedalsveckan

Psykisk ohälsa ämne på Almedalsveckan

Som många säkert vet startar Almedalsveckan på Gotland idag. Inte ett hotellrum står tomt – för ”alla” är där. Alla som ägnar sig åt påverka andra och vinna dem på sin sida i olika frågor: politiker, intresseorganisationer, företag, föreningar. Veckan är större än någonsin: fler arrangemang, fler journalister, fler deltagare och så har det varit varje år. Hur stort kan det bli? Är risken inte bara att man försvinner i allt det stora om man inte kan skrika högst?

Psykisk ohälsa och funktionshinder är några ämnen som tas upp vid seminarier och frukostmöten på Almedalsveckan. Speciellt kopplat till attitydproblematiken, möjligheten att kunna få ett jobb och vara jämställda med andra utan funktionhinder.

Ett frukostseminarium nu på onsdag arrangeras som en del av kampanjen Hjärnkoll, vilken jag skrivit om tidigare. Folkhälsominister Maria Larsson (kd) är med som talare och försöker att ändra på attityderna kring psykisk ohälsa. Lite senare samma dag fortsätter Hjärnkolls budskap spridas på ytterligare ett seminarium kallat: Tokig på jobbet och Hjärnkoll. Denna gång ligger fokus på arbetslivet och att påverka arbetsgivares attityder och fördomar till oss som lider av psykisk ohälsa eller ett neuropsykiatriskt funktionshinder – vilket brukar gå hand i hand.

Den onödiga ohälsan, är namnet på ett seminarium på tisdag om funktionshinder som ett folkhälsoproblem. För c:a ett år sedan presenterade Statens folkhälsoinstitut rapporten ”Onödig ohälsa”. Rapporten visade att personer med funktionsnedsättningar, framförallt med rörelsehinder, har sämre hälsa än andra och att en tredjedel av ohälsan är onödig eftersom den beror på saker som vi vill, men inte kan påverka, i våra liv. Vi som har neuropsykiatriska funktionshinder har samma problem.

Leneh, som är sångerska, låtskrivare m.m, berättar på ett lunchseminarium på tisdag om hur det är att ha ett neuropsykiatriskt funktionshinder. Om fördelar och nackdelar med att vara annorlunda, strategier och knep för att få det att funka m.m. Seminariet heter: Nu kommer ljuset – att vända svårigheter till styrkor. Är ni på Gotland tycker jag ni ska passa på och besöka ett eller annat seminarium, för det är ju helt gratis och öppet för alla.

Här kan du läsa ett tidigare inlägg där jag tar upp kampanjen Hjärnkoll och här ett annat. Förra året skrev jag detta inlägg, efter Almedalsveckan.

Annonser
  1. Mia
    18 juli 2010 kl. 18:27

    Tack för din kommentar. Jag har sååå dåligt samvete till och från. Du vet : Bra mamma: leker med sina barn och tittar INTE på tv. Hoppas allt är bra med dig, kram.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: