Hem > leva med adhd > Camilla har också ADHD

Camilla har också ADHD

Vet inte hur många som uppmärksammat artikeln under vinjetten Kropp & själ i DN Söndag. Den handlade om psykisk ohälsa och slog ett slag för den nationella hjälplinjen  för människor i psykisk kris. I söndags porträtterades Camilla Henemark. Ni vet ex-modellmamman och Army of Lovers-medlemmen La Camilla. Under några år har det varit tyst om henne. 2006 kunde vi läsa att hon hade en tuff period, var hemlös och verkade ha tappat kontrollen fullständigt. Alkohol, droger, depression och självmorstankar – så såg hennes liv ut. I artikeln fick vi veta mer. Bl.a betydelsen av bra omhändertagande inom psykvården (en läkare som sa stopp: nu måste vi lägga upp en plan för dig) och stöttande vänner (som inte blir skraja när någon går ner sig och kan se människan som skriker på hjälp, fast hon själv kanske inte märker det utan tycker ”jag mår bra”). I en liten passus  i artikeln nämns det som jag ser som en av de viktigaste pusselbitarna till varför det kan bli så här: ADHD.

Hur kunde det gå så, frågar sig en del. Ena dagen känd person, glamour, resor runt hela världen, egenföretagare, karriär, vänner. Och inte så långt senare: hemlös bärandes på sina tillhörigheter. Det här är en ”ganska” typisk historia för ADHD-person, tycker jag. Låt mig berätta vad jag menar, för jag menar inte att alla som har ADHD blir missbrukare och hemlösa. Men vi är sårbarare och riskerna är större. Se bara i våra fängelser, hur stor procent av de intagna som har ADHD. Det visar t.ex projektet på Norrtäljeanstalten. Samsjukligheten med andra psykiska åkommor är stor när man har ADHD. T.ex depressioner, ångesttillstånd, missbruk, tvång, självskadebeteende, anorexi, bipolära tillstånd, personlighetsstörningar och psykosnära tillstånd.

Jag tror flera känner igen sig i Camillas historia (utan att vi vet allt, naturligtvis. Men vissa saker känner ”vi” som också har ADHD igen). Till synes en utåtagerande personlighet som handlar kortsiktigt, impulsivt och självförbrännande. Kapabel och okapabel på samma gång. Ett hyperaktivt liv som snurrar allt fortare. Gasen i botten och no turning back. Jakten på kickar. Självmedicinering med alkohol och droger, med efterföljande depressioner. Rakt in i väggen och förhoppningsvis där (till slut) stanna upp och ta reda på vad det egentligen handlar om. Försöka se bortom det som ligger på ytan. För när en person som bär på en neuropsykiatrisk diagnos kommer till vägs ände tror jag att det blir uppenbart att det finns något annat där under, något man egentligen både vet och känt: att det är något som är annorlunda med mig. Jag är inte riktigt som andra.

Camilla var en av föredragshållarna under den årliga och internationella suicidpreventiva-dagen den 10 september i Kulturhuset i Stockholm. Programpunkten hette: ”Berättelsen om resan från svårt sjuk (diagnos suicidal) – till att vilja ta emot hjälp och bejaka livet”. Läs mer om programmet här. Och här kan du se en intervju med Camilla med anledning av evenemanget.

Apropå psykisk ohälsa: är det ingen mer än jag som tycker att detta ämne knappt berörts så här i valtider. Sorgligt. När det som bäst behövs. Tycker faktiskt att kampanjen Hjärnkoll inte lyckats slå igenom alls. Det verkar bara vi ”redan troende” som känner till den.

Så här har det  bloggats om (La) Camilla – en person med det neuropsykiatriska funktionshindret ADHD, och så här.

Annonser
 1. 12 september 2010 kl. 16:38

  Jag har inte sett eller hör något om ”Hjärnkoll” förutom i max två bloggar kanske. Synd.

  • 13 september 2010 kl. 6:21

   Tristessan: I samband med ”Världsdagen för psykisk hälsa” i oktober vet jag att kampanjen Hjärnkoll finns med på programpunkterna. Men de har inte lyckats få med våra beslutsfattare i att vara engagerade i frågan, tycker jag. Mycket tråkigt. Detta beror nog på att kampanjefolket inte lyckats övertala någon kändis med NPF eller psykisk sjukdom att ställa upp som talesperson och attitydambassadör. Tyvärr räcker det inte med vanligt folk för att medierna ska hålla liv i en sådan här viktig fråga. Fråga Camilla, Kleerup eller Carolina af Ugglas vet jag. Det är bara några exempel.

 2. 12 september 2010 kl. 21:52

  Nu verkar det som min ADHD-utredning kommer få en liten puff. Stått i kö hur länge som helst nu!

  • 13 september 2010 kl. 6:18

   Tjelsi: det tar tyvärr tid. Att tjata kan göra att det går snabbare. Härligt att du mår så mycket bättre. Lycka till framöver.

 3. 21 september 2010 kl. 20:40

  Har varit på en föreläsning med en av ”Hjärnkolls” ambassadörer. Men det gav inte mig så mycket som redan är påläst men andra skulle behöva gå!

 4. 25 september 2010 kl. 21:47

  står i kö för en ADHD utredning och letar nu efter ”likasinnade” på nätet.
  I ens omgivning finner man inget stöd. Det är ju bara att rycka upp sig 🙂

  Hoppas finna stöd/råd genom bloggar som denna. ska läsa igenom lite nu.

  Skriv gärna tillbaka och berätta lite hur en utredning går till om du har tid/lust.

  • 26 september 2010 kl. 8:22

   carola: välkommen hit. Om ADHD-utredningar kan du läsa på min sida: Fakta om ADHD. Det ser lite olika ut, beroende på landsting. Och det skiljer sig säkert också mellan hur privata aktörer och landsting gör sina utredningar. Finns en rad tester att tillgå och den som testar ska ju också observera och intervjua den som söker hjälp. En del psykiatriker (tyvärr) tycker att intervjun kan vara tillräcklig om den ger tydliga indikationer och provar därefter att medicinera direkt, för att få svar. Som doktor/psykolog/utredare man bör vara öppen för mer än en diagnos. Det kanske inte i första hand handlar om ADHD eller så är det ADHD och någonting mer. Lycka till framöver!

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: