Hem > leva med adhd > Ekot ger korrekt bild om ADHD-medicinering

Ekot ger korrekt bild om ADHD-medicinering

Igår var det en hel del prat om ADHD på radion. Ekot rapporterade att ADHD-medicineringen ökar kraftigt i Sverige och varför. Bl.a är detta en effekt av att allt fler utreds och att medicinering är en av de profylaktiska åtgärder som erbjuds efter en diagnos. På Gotland förskrivs mest ADHD-medicin och detta beror på att man utreder fler än andra landsting/kommuner. (Det senare kan du läsa mer om här.)

Ytterligare en sak kom upp, nämligen bristen på nationella riktlinjer (vårdprogram) – något jag tjatat mycket om i min blogg. Detta är helt galet och gör att vård och behandling av ADHD ser väldigt olika ut i landet – detta är delvis en rättvisefråga, men handlar också om att arbeta efter beprövad erfarenhet och på vetenskaplig grund (ge evidensbaserad vård). Heder åt Stockholms läns landsting som 2010 tog fram ett regionalt vårdprogram för ADHD.

Det finns tyvärr kliniker i landet som inte bryr sig om att utreda innan medicin sätts in, utan ställer diagnos lite på en höft utifrån samtal med patienten. Medicinen löser inte hela ADHD-problematiken. Det behövs andra stödinsatser och framför allt varseblivning. Här kan du läsa/lyssna till Eko-inslaget som är speglar läget på ett helt korrekt sätt.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: